Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ - GRAMMENOS FAMILY

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ

Τ’ άλογο του σελώσανε,
πηδάει καβαλικεύει, 
Κ’ εκίνησε κ’ επήγαινε 
σαν άγγελος γραμμένος.
    (ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ)

Παραμένει άγνωστο, αν είναι γηγενής ή πότε και από πού έφθασε και εγκαταστάθηκε τελικά η οικογένεια Γραμμένου στο χωριό Σιναράδες στην Κέρκυρα. Από εκεί ξεκίνησε, επεκτάθηκε και κατοίκησε σε όλο σχεδόν το νησί. Γραπτά ντοκουμέντα αποδεικνύουν ότι η οικογένεια Γραμμένου ήταν ήδη εγκατεστημένη εκεί πολύ πριν τα τέλη του 15ου αιώνα. 

Ένθερμοι πατριώτες, δίκαιοι και πατροπαράδοτοι ζηλωτές και βιωτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, παρά τα προσόντα που διέθεταν τα μέλη της οικογένειας και τα προνομιακά αξιώματα που απέκτησαν λόγω της προσφοράς τους (ένα από τα οποία ήταν η εξαίρεση με αυτοκρατορικό διάταγμα από τις υποχρεωτικές  αγγαρείες που ήταν αναγκασμένοι να κάνουν άλλοι χωρικοί του νησιού), διακρινόταν για την τιμιότητα, την απλότητα και την μετριοπάθεια τους.  

Εργαζόμενοι σκληρά στα χωράφια, μετά τις καλλιέργειες η δεύτερη μεγαλύτερη ασχολία των ανδρών της οικογένειας ήταν η θρησκευτική παράδοση και ο κλήρος. Έτσι οι «Γραμμένοι» έδωσαν στην Εκκλησία πολλούς ιερωμένους. 
Από τους παλαιότερους ήταν ο Πρωτοπαπάς της Επαρχίας Μέσης Κέρκυρας, Παπά Ιωάννης ή Καλοϊωάννης, γεννημένος στα 1480 καθώς και ο ιερέας Δημήτριος Γραμμένος ο οποίος στις 2 Ιουνίου 1497 εκλέχτηκε ως μέλος της «Επιτροπής για υποθέσεις της Μονής Υπαπαντής Καστελλάνων Μέσης» σύμφωνα με στοιχεία που έχουν διασωθεί και διατηρούνται στο Ιστορικό Αρχείο Κερκύρας. 
Αναφορές υπάρχουν επίσης για άλλους 18 ιερείς με το επίθετο «Γραμμένος», δύο από τους οποίους ήταν Πρωτοπαπάδες της περιοχής, τρεις Ιερομονάχους και πέντε τουλάχιστον μοναχούς και μοναχές. 
Σε 500 περίπου χρόνια και 15 γενεές, το παραπάνω πλήθος των ιερέων, αποδεικνύει εκτός των άλλων ότι τα μέλη της οικογένειας ήταν εγγράμματα (σε μια εποχή που το ποσοστό των εγγραμμάτων έφθανε μόλις το 2% του ανδρικού πληθυσμού) και ικανά, φωτισμένα από το Θεό και σίγουρα άξια, μια και η έχουσα μεγάλη Χριστιανική πίστη  κοινωνία της παραπάνω χρονικής περιόδου δεν θα αποφάσιζε θετικά για την ιεροσύνη τους αν δεν πληρούσαν στο έπακρον τα απαραίτητα κριτήρια. 
Παράλληλα υπήρχαν στις Σιναράδες μέλη της οικογένειας που είχαν την ιδιότητα των «Γερόντων» και «Κριτών» (τοπικών εμπειρογνωμόνων) έμπειροι ναυτικοί, μουσικοί, συμβολαιογράφοι και εκλεγμένοι «κυβερνήτες» (επίτροποι εκκλησιών). Σημαντική ήταν και η στρατιωτική παράδοση της οικογένειας σε όλων των ειδών τα Στρατιωτικά και Αστυνομικά Σώματα.